poniedziałek, stycznia 19, 2015

Grander z KFC

Mój mąż je uwielbia!
Mięso z uda jest soczyste, pełne smaku i o świetnej strukturze. Do przepisu trzeba mięso odciąć od kości, do moim zdaniem wyprawia je w ogóle na pierwsze miejsce na podium w konkursie na najsmaczniejsze mięso w kilkanaście minut!

Do przygotowania mięsa potrzebujemy około pół dnia, najlepiej jeśli będzie to nawet cała doba, mięso wtedy uzyska więcej smaku z przypraw jakimi zostanie zamarynowane.

Potrzebujemy:

Od udka odcinamy kość i wszystkie chrząstki. Można również oderwać skórę, nam jednak ona nie przeszkadza zupełnie i ją zostawiam.

Posypujemy wyżej wymienionymi przyprawami wedle uznania :) jedni lubią nieco ostrzej inni łagodniej, nie chcę nic sugerować. Wstrzymajcie rękę na papryce wędzonej, jest bardzo intensywna w smaku.



Przyprawione mięso przekładamy np. do miski i przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na minimum 6 godzin.

Po marynowaniu nadszedł czas na panierowanie. Panierujemy najpierw w mące, otrzepujemy z nadmiaru, później na chwile do wody i znowu do mąki.
Smażymy na głębokim oleju około 15 minut.



Podajemy w opiekanej w tosterze bułce, chlebie, jak tylko Wam się podoba, u nas wersja z odrywanym chlebkiem, sosem jogurtowo czosnkowym, keczupem, kapustą pekińską i pomidorem. :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger