niedziela, stycznia 18, 2015

Kuleczki ryżowe z amarantusem.

Małe rączki nie są za bardzo przystosowane do jedzenia ryżu, dlatego trzeba pomóc im go chwycić! ;)
Drogie mamy, zróbcie ryżowe kuleczki. Wcześniej dodajcie do nich co tylko macie zdrowego w lodówce.
Nasza wersja jest z marchewką i indykiem w otoczce z amarantusa ekspandowanego - bardzo cenne źródło żelaza!
Porcją naje się zarówno dziecko jak i jego mama ;) Polecam!


Potrzebujemy:
  • 100 g ryżu ugotowanego bez soli
  • 70 g piersi z indyka
  • 50 g marchewki
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (w dobrej cenie możecie kupić w sklepie internetowym Piątnica.net)
Ryż gotujemy chwilkę dłużej niż wskazuje producent, bez soli. Marchewkę kroimy na słupki, a kawałek indyka powiedzmy na 4 części, zalewamy do połowy wodą, wrzucamy ziele angielskie i liścia laurowego i gotujemy aż marchewka zmięknie.
Marchewkę kroimy w kosteczkę, indyka również. i dodajemy do gorącego ryżu. Mieszamy całość. Tworzymy kulki wielkości małej rączki :) oczywiście odczekujemy chwilę, aby się nie poparzyć gorącym ryżem. Jednak musi być ciepły, aby dziecko miało możliwość zjedzenia w miarę ciepłego posiłku :)
Kulki obtaczamy w amarantusie i podajemy dziecku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger