sobota, stycznia 17, 2015

Rogale śniadaniowe

Miałam pewne obawy, co do tego, czy się udadzą. Jeszcze rano kręciłam masło ze śmietanki, bo nie było w lodówce, a rogaliki dzięki niemu zyskują cudowny smak i aromat. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki :) podaje Wam przepis na pokuszenie! Zróbcie, na prawdę warto :)


Potrzebujemy:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • półtorej łyżki cukru  
Z podanych składników robimy zaczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji i odkładamy na 10 minut w ciepłe miejsce. 

Do mieszaniny drożdży, mleka i cukru dodajemy:
  • 580 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej bądź roztopionego
  • łyżkę soku z cytryny
  • łyżkę oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska
Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się nieco kleiło, nie dosypujemy mąki, wtedy stracą na puszystości. 
Z ciasta tworzymy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ciasto jak zwykle wylądowało w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni na 50 minut.
Po tym czasie ciasto należy wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 12 równych części. Z każdej z 12 części uformować kulkę i rozwałkować na okrągły placek.

Potrzebujemy jeszcze:
  • 40 g masła
  • małe jajko 
  • ziarna sezamu
  • amarantus ekspandowany
Każdy placek smarujemy masłem i zawijamy jak naleśnik. Zawijamy końce do siebie tworząc księżyc. Układamy w dużych odstępach, bardzo rosną.  
Odkładamy do wyrośnięcia, około pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarenkami. 


Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie rogaliki własnego wypieku to rarytas. Chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger