Małe kawałki kurczaka idealne na jeden kęs. Dobrze zmarnowane i usmażone zadowolą nie jedno podniebienie. Czasem można sobie na takie rarytasy pozwolić. Każdy z nas jest tylko człowiekiem. ;)
Bites'y idealnie komponują się z frytkami z piekarnika i sosami, np. pomidorowym i czosnkowym.
Potrzebujemy:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu od Przyprawy Premium
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- dodatkowy olej do smażenia
- mąka do panierowania
Pierś z kurczaka kroimy na małe prostokąty i posypujemy przyprawą warzywną. Mięso umieszczamy w naczyniu i polewamy dwiema łyżkami oleju. Wkładamy całość do lodówki na kilka godzin, aby się zmarynowało.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Mięso wkładamy do mąki pszennej, następnie moczymy chwilę w wodzie i z powrotem wkładamy do mąki. Nadmiar strzepujemy i kawałek po kawałku układamy w rozgrzanym oleju.
Smażymy krótko, aby kawałki były soczyste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego