Dziś chcę Wam zaproponować wyprawę w indyjskie klimaty. Tym razem potrawa dla dorosłych - najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina lub szklanką zimnego piwa.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Składniki:
4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce)
6 łyżeczek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
sok z połowy cytryny
Wskazówki:
Najważniejszym elementem jest zamarynowanie mięsa w jogurcie (ewentualnie w kefirze), bo zapewnia ono mięsu miękkość i soczystość. Przyprawy można dobrać wg własnego uznania. Podobny sposób marynowania w jogurcie stosuję także do innych mięs, np kurczaka.
Zamiast soku z cytryny, czasem używam soku ze świeżego ananasa lub pomarańczy. Dodaje to mięsu delikatną, słodkawą nutę.
Metoda:
Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny. Mięso zamarynować w jogurcie, upewniając się, że jest całe zanurzone. Przykryj i odstaw do lodówki. Zostaw w marynacie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Grillować po 5 minut z każdej strony, lub wg własnego upodobania. W razie potrzeby posolić gruboziarnistą solą dopiero po zgrillowaniu.
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego