czwartek, kwietnia 30, 2015

Kasza jaglana z królikiem - jaglanotto.

Kasza jaglana ma tak wiele twarzy, że jeszcze nie raz tutaj zagości. Ważne jest postępowanie z nią od samego początku, jeszcze przed ugotowaniem. To klucz do sukcesu!
Chciałabym Wam przedstawić proste i szybkie danie mięsne dla Was i Waszych Dzieci. 

Potrzebujemy:
Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju kokosowym. Comber z królika siekamy na niewielkie kawałki i dorzucamy do garnka.
Podczas gdy cebulka z mięsem się dusi, robimy porządek z kaszą jaglaną. Moim sposobem na nią, aby nie była gorzka w smaku jest najpierw przepłukanie jej na sicie wrzątkiem, następnie chwilę pod bieżącą zimną wodą, do momentu, aż saponiny nie wypłuczą się z ziaren.
Teraz dosypuję kaszę do cebulki, doprawiam przyprawą naturalną, zalewam wodą, robię jeden ruch łyżką i na wolnym ogniu gotuję, aż nie wchłonie całego płynu, co ważne, nie mieszam.
Ugotowane danie odstawiam na 10 minut, aby doszło do siebie. 
Po tym czasie można zajadać. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger