Do panierowania posłużyła mi bułka tarta ze złocistym lnem mielonym, która nadaje świetną fakturę i kolor kotlecikom i jest oczywiście zdrowsza niż standardowa bułka tarta. Polecam się w nią zaopatrzyć ponieważ jej cena nie jest zbyt wygórowana, a smakowo i zdrowotnie zdecydowanie lepiej jest zaopatrzyć się w taki wariant bułki.
Potrzebujemy:
- 3 udka z kurczaka
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy, ja użyłam mąki od Indian Bazaar
- 1 jajko
- pół łyżeczki mielonego kuminu, ja użyłam od Indian Bazaar
- dwie łyżeczki czarnego sezamu, ja użyłam od Indian Bazaar
- 2 łyżki suszonego szczypiorku
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- bułka tarta, np. od Oleofarm ze złocistym lnem mielonym, do kupienia TUTAJ
Udka oddzielamy od kości i mielimy łącznie ze skórką. Oczywiście jeśli ktoś ba ku temu obiekcje, może skórkę wyrzucić, ma takie prawo ;)
Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką wcześniej zamoczoną w wodzie nabieramy porcję mięsa kładziemy ją na bułce tartej i formujemy kotleciki w formie walca.
Smażymy na głębokim tłuszczu do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego