Tego szukasz?

7 maj 2015

Kurczak po gospodarsku.

Pierś z kurczaka zyskała miano suchej i niezbyt zachęcającej, czas to zmienić. Przede wszystkim mięsa tego nie należy poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej. Tak więc ma być szybko i bardzo gorąco, aby soki nadto nie wyciekały.
Dość tych mądrości ludowych.
Do przygotowania tego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex. W swoim składzie ma: pieprz czarny - grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka. Wiecie, nie lubię kminku, niecierpię wręcz, tutaj, zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus.

Potrzebujemy:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli
Ponadto:
  • 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować
  • łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm
  • papryka marynowana
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju rzepakowym.
Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry i wrzucamy na patelnię, do zeszklonej cebuli. Chwilę razem podduszamy i doprawiamy przyprawą gosposi i sosem sojowym. Mieszamy i dalej dusimy do momentu, aż mięso nie będzie w środku różowe, to na prawdę chwila.
Wyłączamy palnik i na patelnię wrzucamy ugotowany ryż i dolewamy łyżkę zimnotłoczonego oleju z pestek dyni.
Podajemy z marynowaną papryką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego