Tego szukasz?

6 maj 2015

Kurczak z marchewką.

Szybki obiad zawsze w cenie!
Czy nie jest tak?
Oczywiście, że jest i każdy ma chwile słabości oczywiście ;)
Dziś obiad szybki i smaczny. 
Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex, w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra.

Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa staropolska do mięs
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 łyżki otrąb żytnich
Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. 
Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. 

Marchewka do obiadu:
  • 4 marchewki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli i pieprzu
Marchew gotujemy w wodzie do miękkości. 
Następnie kroimy ja w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do marchewki. 
Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę dusimy razem z marchewką i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego