Tego szukasz?

2 maj 2015

Sałatka ze śledziem i słonecznikiem

Wieczorem, aby nadto nie przeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników.
Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ.
Tym razem słów kilka o śledziu.
Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. 
Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie.

Potrzebujemy: 
  • dwie garście dowolnego miksu sałat
  • 1 pomidor
  • 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 listków bazylii
  • szczypta pieprzu i soli
Najpierw zajmijmy się przygotowaniem sosu.
Liście bazylii wraz z czosnkiem sięgamy bardzo drobno i łączymy z jogurtem oraz przyprawami.
Odstawiamy do lodówki. 
Fileta śledziowego wyjmujemy z zalewy i kroimy na prostokąty, jak kto woli.
Pomidora kroimy w kosteczkę. 
Słonecznik należy uprażyć na suchej patelni, uważajmy, aby się nie spalił, wbrew pozorom, bardzo łatwo do tego doprowadzić ;)
Na półmisek wykładamy sałatę, na nią pomidory pokrojone w kostkę.
Teraz rozprowadzamy po powierzchni gęsty sos.
Następnie układamy śledzia i całość obficie posypujemy ziarnami słonecznika. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego