Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :)
Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :)
Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie!
Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu.
Potrzebujemy:
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 250 g daktyli, u mnie daktyle bez pestek z Gospodarstwa Rolnego Pliczko
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle mieszając, przez 15 minut. Po tym czasie powstałą masę należy przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się pestek z porzeczek. Po przetarciu mus należy ponownie zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego