W naszym poczciwym owadowym dyskoncie znajdziecie mięso z uda kurczaka, które jest już oddzielone od kości i pozbawione skóry, mamy więc już połowę sukcesu ;) Trochę czary - mary z siekaczem, farsz i mamy już prawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad.
Potrzebujemy:
- 4 porcje mięsa z uda kurczaka
- 1 mała cebulka
- 1 marchewka
- 1/4 papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- pół łyżeczki curry
- 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego
- sól
- pieprz
Ponadto:
- 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia powstałego sosu
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na nią warzywa, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy niewielką ilość wody, curry, pieprz, sól i dusimy przez 5 minut. Odstawiamy.
Uda z kurczaka siekamy siekaczem, ja mam taki:
.. i powiem Wam, że strasznie, ale to strasznie go polubiłam. Jest 3 - rzędowy, a więc za jednym machnięciem obrobi nam dużą powierzchnię mięsa. Można go nabyć w sklepie Tradismak TUTAJ.
Jak już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem.
W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy całość. z każdego kawałka mięsa formujemy sakiewkę, możemy wspomagać się wykałaczkami ;) Do każdej z sakiewek wkładamy tyle farszu ile się nam zmieści i delikatnie przenosimy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością wody, aby mięso nam się nie przypaliło. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy sakiewki, a powstały sos zagęszczamy mąką. W razie gdyby sos był mało wyrazisty możemy go jeszcze doprawić. Podajemy np z 3 kolorowym makaronem spaghetti. Pyszności!
koniecznie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten twój przepis ale nie mam siekacza, ba nawet nie wiedziałam, że takie coś jest 😉
OdpowiedzUsuń