Składniki:
100g mięsa mielonego z udźca indyka
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżeczka oleju kokosowego
kawałek suchej bułki
odrobina mleka
pieprz, papryka
Metoda:
Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie zagnieść. Masę przyprawić do smaku pieprzem i papryką (wg uznania słodką lub pikantną). Uformować pulpety dowolnej wielkości. (Ja robię malutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej ilości wody. Na bazie tej wody można później przygotować sos (np. pomidorowy).
Na zdjęciu pulpeciki indycze podane z curry szpinakowym z poniższego przepisu
Mój junior mięso zjada tylko w postaci kotletów. Żadna inna forma nie wchodzi w grę. A szkoda, bo pulpety dają tak wiele możliwości...
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Co ty na to, żeby dodać odrobinę cząbru - Dzięki swoim właściwościom (korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wspomaga trawienie) chętnie wykorzystuje się go do dań ciężkostrawnych :) polecam ogarnąć wpis Kcalmara!
OdpowiedzUsuń