Potrzebujemy:
- kilka czekoladowych herbatników na spód
- 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 600 ml wrzątku
- 1 litrowy słoik śliwek w syropie, bądź zagotowany 1 kg śliwek z cukrem, a tego do smaku
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 kostki białej czekolady
- 2 czekoladowe herbatniki
Blaszkę 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę czekoladowych herbatników.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Śliwki traktujemy blenderem do uzyskania musu i łączymy go z jeszcze gorącym płynem galaretkowym. Odstawiamy prawie do ścięcia.
Gesty, wystudzony mus wylewamy na warstwę ciastek i wstawiamy do lodówki, aby całkowicie się wszystko ścieło.
Śmietanę ubijamy z cukrem, następnie dosypujemy tartą białą czekoladę i pokruszone herbatniki, mieszamy i wykładamy na warstwę musu.
Ciasto najlepiej smakuje i zachowuje się na 2 dzień.
Jeju ale pysznie wygląda!!! :)
OdpowiedzUsuń