środa, sierpnia 17, 2016

Piegusek z cukinią

Proste, szybkie ciasto z cukinii. Aromatyczne, pełne smaku, wilgotne, delikatnie czekoladowe. Poezja, bardzo prosta i zrozumiała dla każdego ;)


Potrzebujemy:

  • 600 g utartej cukinii  (bez skóry i pestek)
  • 6 jaj
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 1 szklanka oleju rzepakowy go
  • 3.5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce na małych oczkach. Czekoladę drobno siekamy przy użyciu noża. Mąkę, proszek, sodę i cynamon przesiewamy. 
W misie ubijamy jaja wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy piana z jaj jest puszysta powoli dodajemy olej, następnie czekoladę i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy cukinię. Jeśli w waszej cukinii wyraźnie jest dużo wody, należy ją lekko odcisnąć. wykładamy na dużą blachę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.


2 komentarze:

  1. Cukinia jest ostatnio bardzo popularna, ale takiego przepisu to ja jeszcze nie widziałam <3 :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw, nadają mu delikatności i wilgoci, przez co ciasto jest jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger