Potrzebujemy:
- 600 g utartej cukinii (bez skóry i pestek)
- 6 jaj
- 1.5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju rzepakowy go
- 3.5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce na małych oczkach. Czekoladę drobno siekamy przy użyciu noża. Mąkę, proszek, sodę i cynamon przesiewamy.
W misie ubijamy jaja wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy piana z jaj jest puszysta powoli dodajemy olej, następnie czekoladę i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy cukinię. Jeśli w waszej cukinii wyraźnie jest dużo wody, należy ją lekko odcisnąć. wykładamy na dużą blachę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.
Cukinia jest ostatnio bardzo popularna, ale takiego przepisu to ja jeszcze nie widziałam <3 :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Pycha, bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw, nadają mu delikatności i wilgoci, przez co ciasto jest jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuń