Tego szukasz?

13 paź 2016

Muffinki podwójnie czekoladowe

Muffinki to tak na prawdę 5 minut roboty. To ważne, żeby nie przesadzić z mieszaniem. Tylko do połączenia się składników!
Mój Synek zjadł dwie pod rząd, znaczy że są dobre :)
Z rozpływającą się czekoladą w środku, ciasto z dodatkiem naturalnego kakao, przepychota! :)


Potrzebujemy:
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao, ja użyłam kakao naturalne ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
  • 150 g gorzkiej czekolady z bakaliami
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jaja
  • 170 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

W dwóch osobnych naczyniach mieszamy: w pierwszym składniki mokre, w drugim składniki suche. Mokre czyli mleko, olej, jaja lekko mieszamy trzepaczką. Wsypujemy do mokrych wymieszane składniki suche i łączymy ze sobą. Krótko. Tylko tak, aby wszystko razem zagrało. 
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości naszych papilotek.
Pieczemy 22 minuty w 180 st. C.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao, ja użyłam kakao naturalne ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
  • 150 g gorzkiej czekolady z bakaliami
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jaja
  • 170 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Do naczynia miksującego wlewamy składniki mokre i mieszamy 10 s/obr. 3
W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników i wsypujemy je do naczynia miksującego. Miksujemy 1 min/obr 3.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości naszych papilotek.
Pieczemy 22 minuty w 180 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego