Tego szukasz?

14 paź 2016

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa to doskonały zamiennik masła, idealnie pasuje do kanapek, które dzięki niej stają się niezwykle aromatyczne. 

Pasta swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy, jest gęsta i wprost idealna. 

Pasuje również jako sos do pizzy oraz jako dip do pieczonych warzyw. 

Można zrobić ją w wersji pikantnej, zamieniając część papryki słodkiej na ostrą lub tak jak ja, w  delikatnej wersji ;)

Pastę każdorazowo zalewamy dobrym olejem. Ja zalewam pastę tylko i wyłącznie olejem tłoczonym na zimno. 
Tym razem wybrałam do tego olej słonecznikowy, który idealnie współgra ze smakiem papryki, musicie mi uwierzyć ;) Przepyszny olej słonecznikowy kupicie u przemiłego Pana Przemysława w Green spoon. Odsyłam Was również do sklepu --> Green spoon abyście mogli doczytać o niezwykłych właściwościach oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno i przekonać się, że na prawdę warto go mieć i używać. :)


Potrzebujemy:
  • 450 g słodkiej papryki, bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno, u mnie olej słonecznikowy tłoczony na zimno od Green spoon
Wszystkie składniki, oprócz oleju tłoczonego na zimno blendujemy/miksujemy i przelewamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy bez przykrycia około 35-45 minut, do momentu zgęstnienia. W razie potrzeby można pastę ponownie zblendować, aby była gładka.
Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, nie zakręcamy dopóki nie ostygnie. Po ostygnięciu zalewamy olejem tłoczonym na zimno. Czynność tę powtarzamy w miarę wyjadania pasty ze słoiczka ;) Pasta musi być przechowywana pod warstwą oleju.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:


Potrzebujemy:
  • 450 g słodkiej papryki, bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno, u mnie olej słonecznikowy tłoczony na zimno od Green spoon
Wszystkie składniki, oprócz oleju tłoczonego na zimno wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 20 s/obr. 6. Gotujemy bez miarki Tm, w zamian wkładamy na pokrywkę koszyczek 45 min/100 st. C/obr. 2. W razie potrzeby można pastę ponownie zblendować, aby była gładka 15 s/obr. 6.
Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, nie zakręcamy dopóki nie ostygnie. Po ostygnięciu zalewamy olejem tłoczonym na zimno. Czynność tę powtarzamy w miarę wyjadania pasty ze słoiczka ;) Pasta musi być przechowywana pod warstwą oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego