Świetny w smaku kurczak z pełnym aromatu wnętrzem. Robi się praktycznie sam :) Uwielbiam dania z piekarnika, bo nie wymagają "pilnowania" ich.
Potrzebujemy:
- około 1,5 kg kurczaka bez podrobów
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 6 pieczarek
- 5 suszonych pomidorów
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól pieprz
Kurczaka luzujemy, zaczynając od odcięcia skrzydełek, szyi i kuperka, następnie rozprawiamy się z piersiami. Odcinamy piersi od korpusu, ale nie całkiem, nie odcinamy ich od reszty kurczaka ;) Później z nóżek pozbywamy się kości i dalej odcinamy kurczaka od kręgosłupa. Skóry nie usuwamy, posłuży nam jako "opakowanie". Mięso kurczaka rozbijamy nieco młotkiem.
Ryż mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, pokrojonymi drobno 2 pieczarkami i suszonymi pomidorami. Taki farsz umieszczamy w kurczaku i zawijamy boki tak, aby przykryły całość farszu. Kurczaka dla pewności można związać jak szynkę, ja tego nie zrobiłam i też dał radę ;)
Warzywa kroimy na plastry i układamy wokół kurczaka. Doprawiamy obficie solą i pieprzem.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na 1,5 h.
Kurczak wyluzowany na 100 % ;)
OdpowiedzUsuń