Idealne, szybkie spaghetti, które przygotujesz w kwadrans.
Przyrządzam je często w chwilach słabości, kiedy zaczyna mi brakować czasu na cokolwiek. Przy dzieciach tak bywa dość często. ;) Uwierzcie mi, każdy tak ma i nie ma czym się wstydzić, trzeba po prostu mieć zawsze dobry plan działania, który uratuje Was z każdej opresji. Wystarczy opakowanie Makaronu spaghetti 100% durum, trochę odwagi i sera :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie 400 g Makaronu spaghetti 100% durum, u mnie od EK Mak Makarony Babuni Ryszard Kaczorowski
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 250 g sera żółtego o charakterystycznym ulubionym smaku
- sól, czarny pieprz
- garść pistacji
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni, musi zmięknąć.
W międzyczasie zaczynamy gotować makaron, ponieważ przygotowanie naszego dania zajmie bardzo mało czasu. :) Makaron gotujemy wg wskazówek producenta.
Na tarce trzemy ser żółty.
Do usmażonej cebuli dodajemy jogurt i zmniejszamy moc źródła ciepła, dodajemy także biały pieprz i suszoną natkę pietruszki, jeżeli macie pod ręką świeżą natkę, dodajcie ją na koniec.
Jogurt szybko mieszamy z cebulą i dodajemy od razu ser, energicznie mieszamy. To ważne, aby jogurt nam się nie zważył.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy od razu na talerze. Posypujemy siekanym pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego