czwartek, marca 02, 2017

Owoce morza w sosie pomidorowym

Sos ten odtworzyłam z pamięci moich kubków smakowych. Jadłam podobne danie na kolacji pewnej znanej marki makaronów, było przepysznie, gotował dla nas Sycylijczyk. Choć dzisiaj nie mam świeżych owoców morza, nad czym bardzo ubolewam, bo smak owoców jest zupełnie inny, to bardzo namawiam Was do zrobienia tej potrawy, bo na prawdę warto :) Owoce morza z lekką warzywną nutą skąpane w sosie z przecieru pomidorowego Krokus. Dla mnie to podróż do Włoch. A dla Was? :)


Potrzebujemy:
  • 500 g mieszanki owoców morza
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g przecieru pomidorowego, u mnie od Krokus
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Owoce morza rozmrażamy i pozbywamy się nadmiaru wody.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie razem z rozgniecionym czosnkiem.
Następnie na patelnię dodajemy utartą na grubych oczkach marchew. Dusimy całość pod przykryciem, aż marchew zmięknie. 
Do naszych warzyw dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy 5 minut.
Na koniec dodajemy owoce morza i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.

Podajemy z makaronem linguini lub bavette. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger