środa, marca 15, 2017

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to moja kolejna propozycja na nadchodzące święta. Pieczeń z dodatkiem jajka nie tylko świetnie smakuje, ale również wygląda bardzo okazale. Ja do farszu dodałam krem balsamiczny z żurawiną od EkoPestka, który nadał lekkiej słodyczy. Dodatkowo skropiłam plastry po upieczeniu, aby nadać im wyrazistości. 


Potrzebujemy:
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 surowe jajko
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kremu balsamicznego z żurawiną od EkoPestka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 jaja na twardo
Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju. W międzyczasie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na małych oczkach.
Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ręką około 3 minuty.
Do keksówki wkładamy połowę mięsa i wzdłuż układamy kaja ugotowane na twardo. Pozostałą część mięsa układamy na jajka i pomiędzy nie, dociskając, aby nie było wolnych przestrzeni.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 60 minut.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger