sobota, marca 11, 2017

Tarta leśniczego

Ta tarta jest wyśmienita, jeżeli dodacie do niej kaczkę, na pewno nie pożałujecie, bo kaczka świetnie pasuje do kremu z borowików od firmy Fungopol. Krem ten tak bardzo uwydatnił smak tego dania, że miało się wrażenie, że jemy grzyby zebrane przed chwilą w lesie. Cudowna tarta, ze świetnymi składnikami. Jeżeli jesteście ciekawi tego kremu, kliknijcie w ten składnik, jest on podlinkowany do sklepu, gdzie możecie go kupić!
Tarta ma wyjątkowo kruchy spód i kremowe wnętrze.. jest na prawdę zniewalająca!
Smaczności Wam życzę! :)


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g kaszy manny + kasza manna do wysypania foremki
  • 85 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • 20 g tartego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g jogurtu greckiego
  • 80 g tartego parmezanu
  • 100 ml kremu z borowików od Fungopol
  • 350 g szarpanego duszonego mięsa z piersi kaczki lub kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. 

Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, a następnie wyklejamy ją ciastem, brzegi i spód. Chowamy do lodówki na min 30 minut.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni, na oliwie z dodatkiem około 1 łyżeczki soli. W międzyczasie przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy go do cebuli. Dusimy około 5 minut.

Jogurt, parmezan, krem z borowików i jaja miksujemy ze sobą, dodajemy mięso, podduszoną cebulkę z czosnkiem i dokładnie wszystko mieszamy.

Na schłodzone ciasto wykładamy nasz farsz i wyrównujemy.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut, ja piekłam z termoobiegiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger