Ta tarta jest wyśmienita, jeżeli dodacie do niej kaczkę, na pewno nie pożałujecie, bo kaczka świetnie pasuje do kremu z borowików od firmy Fungopol. Krem ten tak bardzo uwydatnił smak tego dania, że miało się wrażenie, że jemy grzyby zebrane przed chwilą w lesie. Cudowna tarta, ze świetnymi składnikami. Jeżeli jesteście ciekawi tego kremu, kliknijcie w ten składnik, jest on podlinkowany do sklepu, gdzie możecie go kupić!
Tarta ma wyjątkowo kruchy spód i kremowe wnętrze.. jest na prawdę zniewalająca!
Smaczności Wam życzę! :)
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 140 g mąki pszennej
- 30 g kaszy manny + kasza manna do wysypania foremki
- 85 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
- 1 jajko
- 20 g tartego parmezanu
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 80 g jogurtu greckiego
- 80 g tartego parmezanu
- 100 ml kremu z borowików od Fungopol
- 350 g szarpanego duszonego mięsa z piersi kaczki lub kurczaka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto.
Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, a następnie wyklejamy ją ciastem, brzegi i spód. Chowamy do lodówki na min 30 minut.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni, na oliwie z dodatkiem około 1 łyżeczki soli. W międzyczasie przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy go do cebuli. Dusimy około 5 minut.
Jogurt, parmezan, krem z borowików i jaja miksujemy ze sobą, dodajemy mięso, podduszoną cebulkę z czosnkiem i dokładnie wszystko mieszamy.
Na schłodzone ciasto wykładamy nasz farsz i wyrównujemy.
Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut, ja piekłam z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego