Pyszny, śmietankowy, wafelkowy sernik oblany jagodową polewą to prawdziwy rarytas na świątecznym, czy codziennym stole. Żeby przygotować sernik, nie trzeba mieć okazji, sernik jest jak czekolada, wiele potrafi zrozumieć ;)
Potrzebujemy (foremka 15 cm x 6 cm):
- 330 g twarogu mielonego dwukrotnie
- 50 g masła
- 2 jaja
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g jogurtu greckiego
- 3 sztuki Wafle Chrups śmietankowe od Cukry Nyskie
- kilka łyżek konfitury z leśnych jagód
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając.
Kolejnym krokiem jest dodanie twarogu, mąki ziemniaczanej i jogurtu, te należy wymieszać dokładnie ale krótko.
Wafelki kruszymy w dłoniach.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy twarogowej razem z pokruszonymi wafelkami. Mieszamy delikatnie, aby nie zniszczyć struktury piany.
Wlewamy do foremki i pieczemy w 160 stopniach C przez 60 minut.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie przekładamy do lodówki. Całkowicie schłodzony wyjmujemy z foremki i ustawiamy na talerzyku do góry dnem, polewamy obficie konfiturą.
wow~uwielbiam serniki, ale z tak przygotowanym się jeszcze nie spotkałam! bardzo mi się podoba, myślę, że świetnie smakował! zapisuję sobie przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuńfajny serniczek:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, masa serowa przypomina ptasie mleczko- bardzo lubię takie kremowe i delikatne serniki :)
OdpowiedzUsuń