niedziela, marca 12, 2017

Sernik wafelkowy z jagodową polewą

Pyszny, śmietankowy, wafelkowy sernik oblany jagodową polewą to prawdziwy rarytas na świątecznym, czy codziennym stole. Żeby przygotować sernik, nie trzeba mieć okazji, sernik jest jak czekolada, wiele potrafi zrozumieć ;)


Potrzebujemy (foremka 15 cm x 6 cm):
  • 330 g twarogu mielonego dwukrotnie
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g jogurtu greckiego
  • 3 sztuki Wafle Chrups śmietankowe od Cukry Nyskie
  • kilka łyżek konfitury z leśnych jagód
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając.
Kolejnym krokiem jest dodanie twarogu, mąki ziemniaczanej i jogurtu, te należy wymieszać dokładnie ale krótko.
Wafelki kruszymy w dłoniach.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy twarogowej razem z pokruszonymi wafelkami. Mieszamy delikatnie, aby nie zniszczyć struktury piany.
Wlewamy do foremki i pieczemy w 160 stopniach C przez 60 minut.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie przekładamy do lodówki. Całkowicie schłodzony wyjmujemy z foremki i ustawiamy na talerzyku do góry dnem, polewamy obficie konfiturą.



3 komentarze:

  1. wow~uwielbiam serniki, ale z tak przygotowanym się jeszcze nie spotkałam! bardzo mi się podoba, myślę, że świetnie smakował! zapisuję sobie przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, masa serowa przypomina ptasie mleczko- bardzo lubię takie kremowe i delikatne serniki :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger