Potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego, ja użyłam ze sklepu Targroch
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 daktyle
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- olej do smażenia
Płatki owsiane i siemię lniane zalewamy wrzątkiem, tylko tak, żeby zakryć płatki. Odczekać aż wsiąkną cały płyn.
Płatki należy przemieszać, aby je trochę "wzruszyć". Dosypujemy mąkę, posiekane drobno daktyle bez pestek, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Proszek do pieczenia mieszamy z jogurtem, aby zaszła reakcja i łączymy z masą na placki.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
Może się skuszę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńPlacki zrobiłam 😊 pycha 😋 jednak z modyfikacjami : bez jogurtu i jajka z mlekiem roślinnym. Siemie super zastępuje jajka więc nie czułam potrzeby dodawania ekstra jajka
OdpowiedzUsuń