sobota, kwietnia 01, 2017

Schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami

Schab faszerowany to danie mięsne, gdzie kawałek wybranego mięsa nadziewa się, zwija, bądź faszeruje wyciętą wewnątrz kieszeń. Dzięki zastosowaniu tych technik schab nadziewany nabiera smaku i aromatu dodatków, jakich użyto do jego faszerowania. Dla pewności można taką pieczeń ze schabu przewlec nicią wędliniarską. 


schab


Schab przepisy - pomysł na niedzielny obiad ze schabu


Schab z.. no właśnie. Jak zrobić schab? Otóż każdy pomysł na obiad ze schabu ma swoich zwolenników i przeciwników. Możesz przygotować:
  • schab faszerowany pieczarkami
  • schab faszerowany mięsem mielonym
  • schab faszerowany szpinakiem
  • schab faszerowany boczkiem
  • pieczeń ze schabu
  • schab po myśliwsku
  • i wiele innych pomysłów, które kręcą się wokół pojęcia "schab obiad".
Schab nadziewany ma to do siebie, że jest dużo bardziej soczysty, niż na przykład schab do chleba, który zazwyczaj przygotowuje się w 1 kawałku. Przepyszny i dobrze prezentujący się schab nadziany fantastycznymi pistacjami i suszonymi pomidorami suszonymi na słońcu to świetne danie, które można wykorzystać podczas uroczystego obiadu, podczas świąt, czy jakiejkolwiek okazji lub bez okazji, tak jak ja go przygotowałam. Długo duszony schab w warzywach i mleku kokosowym, które zrobiły mega robotę, sos ze schabu po prostu rozpływał się w ustach. Całość podałam z kolorową komosą.
Innym pomysłem na schab, który świetnie się sprawdza jest również schab pieczony w kapuście kiszonej.

Tradycyjna marynata do schabu


Niezależnie od tego, czy przygotowujesz schab nadziewany pieczarkami, schab z boczkiem, schab w naczyniu żaro z każdym innym dodatkiem, warto mięso najpierw marynować. Rolada ze schabu będzie wówczas smakować dużo lepiej, ponieważ główny składnik dania przejdzie aromatem przypraw, przez co finalnie będzie bardzo dobrze doprawiony. Co daje marynowanie mięsa? Oprócz głębokiego smaku marynata również skrusza mięso. Marynowanie mięsa daje mu tę niezwykłą kruchość. Jak zamarynować boczek do pieczenia? Dokładnie w ten sam sposób. Do marynowania 2 kg mięsa wieprzowego użyj: 75 ml octu jabłkowego, zioła: zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, a także liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i olej. Co zrobić, żeby marynata dobrze rozprowadzała się po mięsie? Najlepszym sposobem na to jest zmielenie wszystkich przypraw w młynku. Młynek elektryczny to świetne narzędzie do mielenia przypraw, bardzo polecam. Moździerz również się sprawdzi, ale musisz użyć do niego więcej siły. 

Jak faszerować schab faszerowany?


Do przygotowania potrawy użyłam składników ze sklepu Radix - bis. Jestem z nich ogromnie zadowolona. Świetne pistacje, które bardzo łatwo się obiera, co nie jest często spotykane. Przepyszne mleko kokosowe, pomidory suszone na słońcu, które mają w sobie skondensowany ogrom smaku i aromatu. Komosa kolorowa, która zachwyca smakiem i wyglądem, a także najlepsza z najlepszych czarna sól himalajska.  Do brzegu. Techniki na faszerowanie schabu są różne. Schab można przeciąć, tak jak w tym przepisie i tym samym powstaje zgrabna rolada schabowa. Drugim sposobem na nadziewany schab jest robienie wielu nacięć, pod które wkładamy niewielkie kawałki, jakimi chcemy faszerować schab. Najczęściej jest to schab pieczony nadziewany czosnkiem lub suszonymi owocami. Trzecim sposobem jest wycięcie w mięsie tak zwanej kieszeni i włożenie do niej nadzienia, tak przygotowany faszerowany schab pieczemy na przykład w rękawie do pieczenia.


schab-faszerowany



Schab faszerowany:
  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 10 suszonych pomidorów
  • 50 g pistacji
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 10 cm pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 zmielone suszone borowiki
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • czarna sól himalajska
  • pieprz
  • komosa ryżowa kolorowa (quinoa)

Jak przygotować schab faszerowany?


  1. Schab osusz ręcznikiem papierowym i pokrój tak, jakbyś filetował mięso. Musi Ci wyjść długi pas mięsa, o grubości mniej więcej 2 - 3 cm. 
  2. Mięso rozbij lekko tłuczkiem lub siekaczem, dopraw czarną solą himalajską i pieprzem. Możesz również marynować mięso marynatą z opisu.
  3. Pistacje obierz i posiekaj grubo nożem.
  4. Na mięsie rozsyp pistacje, ułóż suszone pomidory i zwijaj całość ściśle w rulon, krótszą stroną.
  5. Mięso zwiąż jak szynkę. Przyznam, że był to mój pierwszy raz, co zapewne widać, ale skoro ja dałam radę, to Wy też dacie. Ważne, aby mieć nić wędliniarską, która nadaje się do takich czynności. Musicie uciąć sobie długi kawałek, na początku związać z jednej strony mięso i przechodząc w dół zaciągać pętelki na schabie.
  6. W garnku rozgrzej olej do smażenia i obsmaż schab z każdej strony, aż się nieco ze złoci. Po takim obsmażeniu zalej schab faszerowany szklanką wody.
  7. W międzyczasie poszatkuj marchew, pietruszkę i seler na drobnych oczkach tarki, oczywiście warzywa należy wcześniej obrać i umyć.
  8. Pora dokładnie umyj i pokrój w pół talarki.
  9. Czosnek zmiażdż i dodajemy razem z innymi warzywami do schabu.
  10. Dodaj również borowiki, szałwię, liście laurowe i ziele angielskie i duś całość na wolnym ogniu przez około 3 h.
  11. Komosę ryżową ugotujemy wg wskazówek producenta.
  12. Pod koniec gotowania się schabu, dodaj mleczko kokosowe i duś całość bez przykrycia jeszcze 15 - 20 minut. 
  13. Schab krój na grube plastry i podawaj np. z kolorową komosą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger