Pyszne ciasto, które może zastąpić świąteczną babkę. Nie każdy babki lubi, bo te są dość suche. Moje ciasto czekoladowe jest bardzo wilgotne, puszyste, mimo tak małej ilości kakao - bardzo czekoladowe. Ciasto nie jest pracochłonne, robi się je szybko i przede wszystkim jest bardzo proste. Cytrynki z rumem od Eterno posłużyły mi jako "lukier", który wspaniale komponuje się z czekoladowym ciastem. Nie zastyga na "kamień" więc bardzo łatwo się go kroi. Spróbujcie, bo na prawdę warto. Żaden cukrowy lukier cytrynowy nie będzie aż tak cytrynowy ;)
Potrzebujemy:
- 3 jaja
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 310 g powideł truskawkowo - jabłkowych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g orzechów brazylijskich
- 1 słoiczek Cytrynek z rumem od Eterno
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masło, miód, kakao i powidła podgrzewamy aż masło się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą oczyszczoną i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy również nasze podgrzane i rozpuszczone składniki. Mieszamy całość jedynie do połączenia się składników.
Orzechy brazylijskie lub takie, które macie pod ręką grubo siekamy i dodajemy do ciasta, lekko mieszamy.
Ciasto przelewamy do większej keksówki 28 cm x 12 cm lub 3 mniejszych 15 cm x 10 cm.
Pieczemy w 170 stopniach C przez 60 minut do "suchego patyczka"
Cytrynki przelewamy do wysokiego naczynia. Z cytryn usuwamy ewentualne pestki i blendujemy je.
Przelewamy masę do garnuszka i podgrzewamy. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do zblendowanych cytrynek. Gotujemy i mieszamy do momentu zgęstnienia. Lekko studzimy.
Lekko ostudzonym "kisielem" polewamy ciasto. Możemy je dodatkowo ozdobić, ja ozdobiłam swoje ciasto neonowym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego