Przepyszne danie z prostych i zdrowych składników. Wiele osób ma problem z tym, jak przygotować dorsza, który uchodzi za dość suchą rybę, przez co niewiele osób sięga po nią w sklepie. Ja podpowiem Wam jak przygotować tę niezwykle zdrową atlantycką rybę tak, aby była soczysta i bardzo smaczna. A po zakupy zapraszam do A+A Morskie Delikatesy.
Potrzebujemy:
- 500 g fileta z dorsza atlantyckiego, nie mylić z bałtyckim, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy
- 150 g boczniaków, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy, w którym można dostać grzyby od Ekologiczne pieczarki z Dąbrówki
- 1/2 czerwonej cebulki
- tarty oscypek
- sól himalajska, czarny pieprz
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, a cebulkę kroimy w małą kosteczkę. Smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy boczniaki pokrojone w paseczki i krótko razem dusimy.
Filet z dorsza atlantyckiego dzielimy na 4 części. Układamy je na kawałkach folii aluminiowej, oprószamy solą i pieprzem. Na rybę nakładamy boczniaki z cebulką i posypujemy tartym oscypkiem. Zawijamy nasz pakiecik, aby nic nie mogło nam uciec dołem, dzięki temu uzyskamy pyszny sos.
Tak postępujemy z każdym kawałkiem ryby. Pakieciki układamy na dobrej patelni z grubym dnem i lekko podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu.
Buraczki na ciepło:
- 1/2 czerwonej cebulki
- 1 małe twarde jabłko
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu ryżowego
- 1 słoiczek tartych buraczków Gładysz Agro, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy
- sól himalajska, czarny pieprz
Cebulkę kroimy w kostkę, a jabłko ścieramy na tarce. W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, dorzucamy cebulkę i jabłko. Podlewamy lekko sokiem z cytryny. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy syrop ryżowy.
Do duszonej cebulki z jabłkiem dodajemy tarte buraczki, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy.
Rybę podajemy z buraczkami na ciepło i na przykład 3 kolorowym ryżem.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem A+A Morskie Delikatesy, który możecie odwiedzić w Hali Blaszak przy ulicy Poleskiej 50, a także na EkoBazarze i Lokalnym Rolniku! :)
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem A+A Morskie Delikatesy, który możecie odwiedzić w Hali Blaszak przy ulicy Poleskiej 50, a także na EkoBazarze i Lokalnym Rolniku! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego