Tego szukasz?

27 maj 2017

Ognista zapiekanka makaronowa

Zapiekanki makaronowe są dla mnie szybkim sposobem na pyszny obiad. 

Kto nie lubi makaronu, keczupu i ciągnącego się sera? :)

No jasne, że lubisz!

To także mój sposób na nadmiar makaronu nitki jaki mi się przydarzył ;)


Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie makaronu nitki 
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 
  • 150 g keczupu z piekła rodem Kotlin
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 250 g tartego żółtego sera, dla lepszego efektu można cześć sera zamienić na kulkę mozzarelli 
  • sól
  • olej kokosowy 
  • 1 mała cukinia


Cebulę siekamy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulkę, następnie dorzucamy do niej czosnek. Kiedy warzywa już się podsmażyły dorzucamy mięso i dusimy około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.  Pod koniec dodajemy keczup i przecier i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą.
Makaron gotujemy al dente wg wskazówek producenta. Odcedzony mieszamy z mięsem. 
Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Plasterki układamy również na bokach, wystarczy 1 warstwa lekko nachodzących na siebie plasterków. Daje to na prawdę ładny efekt wizualny. Na plastry cukinii wykładamy nasz makaron z mięsem. Wygładzamy.
Całość posypujemy utartym serem.
Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem przez 35 minut w 200 stopniach.


Dziękuję #Kotlin szczególnie za etykietki dedykowane specjalnie dla mnie! :) Jest mi bardzo miło i czuję się jak gwiazda :D

4 komentarze:

  1. Ja wprawdzie nie znalazłam jeszcze zapiekanki, która by mi przypadła do gustu, natomiast próbuję nowych przepisów i wciąż szukam tej jednej, idealnej, dlatego nie miałam pomysłu na mielone, a teraz mam, także w poniedziałek, na obiad zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zapaiekanki - jeść oczywiście:P Szkoda tylko, że moja żona nie lubi ich robić:) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie, choć ja dodałabym do tego jeszcze jakieś zielone :) I może bym zmodyfikowała rodzaj mięsa :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego