Czy pierś z kurczaka kojarzy Wam się ze "schabowym", tylko i wyłącznie w panierce z jajka i bułki tartej? Zapewne większość odpowiedzi będzie na "tak". Pokaże Wam jak przygotować pierś kurczaka, aby była soczysta i delikatna, a przede wszystkim niebiańsko smaczna. Podamy do niej quinoa w 3 kolorach oraz pysznego brokuła. A po zakupy zapraszam do A+A Morskie Delikatesy.
Potrzebujemy:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy
- 70 g płatków migdałów
- 1 jajko
- sól himalajska
- czarny pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
- brokuły, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy
- sezam
- oliwa z oliwek
- quinoa 3 kolory
Na początku rozdzielamy brokuła na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku na pół twardo. Odcedzamy i posypujemy sezamem.
Quinoa gotujemy wg wskazówek producenta.
Pierś z kurczaka rozbijamy i kroimy na 4 części w poprzek włókien. Oprószamy solą i pieprzem.
W talerzu rozkłócamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
W drugim talerzu umieszczamy płatki migdałów. Wcześniej należy jednak połowę z nich zmielić na pył.
Każdy z kawałków piersi zamaczamy najpierw w jajku, później w płatkach migdałów.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na wolnym ogniu nasze piersi obtoczone w migdałowych płatkach z obydwu stron.
Podajemy polane oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem A+A Morskie Delikatesy, który możecie odwiedzić w Hali Blaszak przy ulicy Poleskiej 50, a także na EkoBazarze i Lokalnym Rolniku! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego