Zupa szczawiowa to genialny wiosenny smak, który o tej porze roku smakuje najlepiej. Młode listki szczawiu, idealnie kwaśne, nadają zupie niepowtarzalnego smaku. Ja uwielbiam wszystko co kwaśne, być może dlatego dla mnie to ogromny rarytas. ;)
Szczawiową przygotowałam inaczej niż zwykle, postawiłam na dużo mięsno jajecznej wkładki i tym samym w zupie pływały mięsne kulki i duża ilość wiejskich jaj! :) W mojej kuchni używam także soli himalajskiej, która jest świetną alternatywą, dla zwykłej soli kuchennej, ponieważ zawiera ogrom minerałów, jakich nie znajdziemy w soli kuchennej. Warto na nią postawić w swojej kuchni.
Potrzebujemy:
Mięsne kulki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 2 spore liście mięty
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska, na przykład od Zielony Smak
- czarny pieprz
Zupa:
- 2 litr wody
- 2 garści suszonej włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- kilka ziemniaków
- 300 g szczawiu
- 250 g jogurtu greckiego
- sól himalajska, na przykład od Zielony Smak
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka mąki
- 10 jaj ugotowanych na twardo
Szynkę mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy posiekane listki mięty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Toczymy małe kulki.
Wodę wraz z włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym zagotowujemy, doprawiamy solą i wkładamy do niej delikatnie mięsne kulki. Gotujemy je około 40 minut, po czym nie wyjmujemy z zupy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Następnie dodajemy posiekany drobno szczaw i gotujemy kilka minut.
Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, dodajemy do jogurtu greckiego i zaprawiamy tą mieszaniną zupę. Zagotowujemy na wolnym ogniu, aby zupa lekko zgęstniała.
Na koniec dodajemy przekrojone na połówki jajka ugotowane na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego