poniedziałek, maja 29, 2017

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa to takie gołąbki dla zabieganych. Ponadto udowodnionym jest, że jedzenie zup sprzyja przemianie materii i lepszemu samopoczuciu. Zakasałam więc rękawy, a nie było łatwo, i zrobiłam największy garnek zupy jaki tylko miałam. Szczerze, takiej ilości się nie spodziewałam, ale jak się bawić, to się bawić! :D


Potrzebujemy:
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 cm pora
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 litry wody
  • 340 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów, mogą być całe lub w kawałkach 
  • 100 g ryżu amerykańskiego Sonko
  • sól, pieprz
Mięso wrzucamy do garnka i przesmażamy, ale nie przypalamy ;)
Kapustę siekamy jak na bigos, cebulę kroimy w kosteczkę, pora również. Czosnek miażdżymy i siekamy drobniutko. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa dorzucamy do mięsa i zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po 20 minutach dodajemy przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy jeszcze ryż i gotujemy go tyle ile producent wskazał nam na opakowaniu. Nie mniej, nie więcej, bo nie chcemy mieć rozgotowanego ryżu. Brr.. nie ma nic gorszego niż rozgotowany ryż. Doprawiamy solą i pieprzem w razie konieczności. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.


4 komentarze:

  1. Myślę, że świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaupa gołąbkowa hicior! Gratuluję pomysłowości, ciekawe czy byłaby tak smaczna bez mięsa? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) można na przykład zamienić mięso na pieczarki :)

      Usuń
  3. Pierwszy raz słyszę o zupie gołąbkowej! Świetne to! Przyrządzę na weekend i dam znać, jak wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger