środa, lipca 12, 2017

Sernik z chałwą

Kremowy, mazisty i delikatny sernik z pysznym spodem i niesamowitą polewą. Spróbujcie, bo na prawdę jest z nim bardzo mało roboty, a efekt.. spójrzcie sami! :)

I mam dla Was przy okazji niespodziankę! 
Do każdego zamówienia w sklepie sklep.rotr.pl TYLKO DZIŚ! Dostaniecie Twaróg sernikowy zupełnie GRATIS! :)


Spód:
  • 300 g ciastek czekoladowych
  • 100 g chałwy
  • 50 g roztopionego masła, u mnie masło Rotr
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze, albo blenderze i całość razem miksujemy do momentu uzyskania tekstury mokrego piasku. Takim mokrym piaskiem wysypujemy tortownicę o średnicy 26 cm (dno wykładamy papierem do pieczenia). Usypujemy także boki sernika do około połowy wysokości ścianek tortownicy. Na czas przygotowania masy sernikowej - spód możemy schować do lodówki.

Masa serowa:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tylko do połączenia się składników. (Prawda, że proste? :) )
Masę wylewamy na spód sernika i pieczemy w 170 stopniach C przez 50 minut.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i polewamy polewą.

Polewa:
  • 250 ml jogurtu greckiego, u mnie Rotr
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g pokruszonej chałwy
  • 30 g cukru kokosowego
W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki i wylewamy na górę upieczonego i gorącego sernika.
Polewę zapiekamy jeszcze w piekarniku w 170 stopniach C przez 10 minut.
Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger