Kremowy, mazisty i delikatny sernik z pysznym spodem i niesamowitą polewą. Spróbujcie, bo na prawdę jest z nim bardzo mało roboty, a efekt.. spójrzcie sami! :)
I mam dla Was przy okazji niespodziankę!
Do każdego zamówienia w sklepie sklep.rotr.pl TYLKO DZIŚ! Dostaniecie Twaróg sernikowy zupełnie GRATIS! :)
Spód:
- 300 g ciastek czekoladowych
- 100 g chałwy
- 50 g roztopionego masła, u mnie masło Rotr
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze, albo blenderze i całość razem miksujemy do momentu uzyskania tekstury mokrego piasku. Takim mokrym piaskiem wysypujemy tortownicę o średnicy 26 cm (dno wykładamy papierem do pieczenia). Usypujemy także boki sernika do około połowy wysokości ścianek tortownicy. Na czas przygotowania masy sernikowej - spód możemy schować do lodówki.
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego, u mnie Delik Rotr
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 125 ml jogurtu greckiego, u mnie Rotr
- 250 g pokruszonej chałwy
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tylko do połączenia się składników. (Prawda, że proste? :) )
Masę wylewamy na spód sernika i pieczemy w 170 stopniach C przez 50 minut.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i polewamy polewą.
Polewa:
- 250 ml jogurtu greckiego, u mnie Rotr
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g pokruszonej chałwy
- 30 g cukru kokosowego
W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki i wylewamy na górę upieczonego i gorącego sernika.
Polewę zapiekamy jeszcze w piekarniku w 170 stopniach C przez 10 minut.
Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego