czwartek, lipca 13, 2017

Sernik z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Według mnie nie ma nic lepszego niż połączenie masła orzechowego z czekoladą i kwaśnym dżemem. Tym razem za kwaśny, przełamujący produkt posłużył dżem z czarnej porzeczki, robiony wg tradycyjnej receptury, możecie go dostać u Wyroby Naturalne


Spód:
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze, albo blenderze i całość razem miksujemy do momentu uzyskania tekstury mokrego piasku. Takim mokrym piaskiem wysypujemy tortownicę o średnicy 26 cm (dno wykładamy papierem do pieczenia). Usypujemy także boki sernika do około połowy wysokości ścianek tortownicy. Na czas przygotowania masy sernikowej - spód możemy schować do lodówki.

Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 250 g gładkiego masła orzechowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy na spód sernika i pieczemy w 170 stopniach C przez 50 minut.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i polewamy polewą.

Polewa:
W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki i wylewamy na górę upieczonego i gorącego sernika.
Polewę zapiekamy jeszcze w piekarniku w 170 stopniach C przez 10 minut.
Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.


2 komentarze:

  1. Ten sernik musi być pyszny 😊 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie serniki na tym blogu wyglądają tak pysznie!
    Pozdrawiam : )

    https://buszujwkuchni.com/

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger