Według mnie nie ma nic lepszego niż połączenie masła orzechowego z czekoladą i kwaśnym dżemem. Tym razem za kwaśny, przełamujący produkt posłużył dżem z czarnej porzeczki, robiony wg tradycyjnej receptury, możecie go dostać u Wyroby Naturalne.
Spód:
Spód:
- 300 g ciastek czekoladowych
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, u mnie Wyroby Naturalne
- 100 g masła orzechowego
- 50 g oleju kokosowego
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze, albo blenderze i całość razem miksujemy do momentu uzyskania tekstury mokrego piasku. Takim mokrym piaskiem wysypujemy tortownicę o średnicy 26 cm (dno wykładamy papierem do pieczenia). Usypujemy także boki sernika do około połowy wysokości ścianek tortownicy. Na czas przygotowania masy sernikowej - spód możemy schować do lodówki.
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 125 ml jogurtu greckiego
- 250 g gładkiego masła orzechowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy na spód sernika i pieczemy w 170 stopniach C przez 50 minut.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i polewamy polewą.
Polewa:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, u mnie Wyroby Naturalne
- 30 g cukru kokosowego
W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki i wylewamy na górę upieczonego i gorącego sernika.
Polewę zapiekamy jeszcze w piekarniku w 170 stopniach C przez 10 minut.
Ten sernik musi być pyszny 😊 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszystkie serniki na tym blogu wyglądają tak pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam : )
https://buszujwkuchni.com/