wtorek, lipca 11, 2017

Tafle z karmelu

Często zastanawiacie się jak podać lody, żeby były bardziej efektowne i zachwyciły Waszych gości?
Otóż, wystarczy użyć minimum składników, aby własnoręcznie wykonać ciekawą chrupiącą ozdobę, która idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju lodów. Nada im chrupkości, karmelowego posmaku, który kochają wszyscy i elegancji, kiedy Wasze lody wydają się być smętne i smutne ;)


Potrzebujemy:
  • rondelek
  • cukier
  • odrobina wody
  • papier do pieczenia 
  • sezam
  • tłuszcz
  • szpatułka
Dno rondelka wysypujemy cukier i podgrzewamy na dużym ogniu, bardzo rzadko mieszając.
Kiedy cukier roztopi się całkowicie, dodajemy do niego odrobinę wody, a następnie rozsmarowujemy karmel na lekko posmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia. Musimy działać szybko, bo karmel bardzo łatwo twardnieje. 
Jeszcze ciepły posypujemy sezamem i czekamy aż całkiem zastygnie.
Zastygniętą taflę karmelu łamiemy na mniejsze kawałki. Podajemy z ulubionymi lodami, u mnie są to Lody Bracia Koral o smaku Caffe latte.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger