Często zastanawiacie się jak podać lody, żeby były bardziej efektowne i zachwyciły Waszych gości?
Otóż, wystarczy użyć minimum składników, aby własnoręcznie wykonać ciekawą chrupiącą ozdobę, która idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju lodów. Nada im chrupkości, karmelowego posmaku, który kochają wszyscy i elegancji, kiedy Wasze lody wydają się być smętne i smutne ;)
Potrzebujemy:
- rondelek
- cukier
- odrobina wody
- papier do pieczenia
- sezam
- tłuszcz
- szpatułka
Dno rondelka wysypujemy cukier i podgrzewamy na dużym ogniu, bardzo rzadko mieszając.
Kiedy cukier roztopi się całkowicie, dodajemy do niego odrobinę wody, a następnie rozsmarowujemy karmel na lekko posmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia. Musimy działać szybko, bo karmel bardzo łatwo twardnieje.
Jeszcze ciepły posypujemy sezamem i czekamy aż całkiem zastygnie.
Zastygniętą taflę karmelu łamiemy na mniejsze kawałki. Podajemy z ulubionymi lodami, u mnie są to Lody Bracia Koral o smaku Caffe latte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego