wtorek, lipca 11, 2017

Duszona karkówka z warzywami w sosie serowo - kokosowym

Pyszna i soczysta karkówka z młodymi warzywami i aksamitnym sosem na bazie mleczka kokosowego i sera korycińskiego. Dzięki temu, że do przygotowania tego dania użyłam garnka Valdinox z serii Black, moja potrawa nie wymaga dodatkowego tłuszczu, a gotowanie na minimalnym źródle ciepła dodatkowo chroni moje składniki przed nadmierną utratą cennych składników odżywczych. 


Potrzebujemy:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1  kg ziemniaków 
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka utartego sera 
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 kulki jałowca
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili 
  • sól, pieprz

Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą wraz z rozgniecionym czosnkiem. Najlepiej byłoby, gdyby nawet liść laurowy i kulki ziela i jałowca zostały sproszkowane w jakimś młynku.


Taką mieszanką przypraw nacieramy pokrojoną w plastry karkówkę i odstawiamy na min 1 godzinę.
Cebulę kroimy w półplasterki i układamy na dnie garnka. Na cebuli układamy plastry mięsa i zaczynamy wszystko lekko obsmażać. Obsmażone mięso zalewamy mleczkiem kokosowym.


W międzyczasie ziemniaki kroimy w plastry, a cukinię w grubą kostkę. 
Warzywa dodajemy do obsmażonego mięsa i całość mieszamy.


Dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając zawartość.


Na sam koniec dodajemy utarty ser, ja użyłam sera korycińskiego. Po rozpuszczeniu ser ładnie zagęści nam sos.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger