Pyszna i soczysta karkówka z młodymi warzywami i aksamitnym sosem na bazie mleczka kokosowego i sera korycińskiego. Dzięki temu, że do przygotowania tego dania użyłam garnka Valdinox z serii Black, moja potrawa nie wymaga dodatkowego tłuszczu, a gotowanie na minimalnym źródle ciepła dodatkowo chroni moje składniki przed nadmierną utratą cennych składników odżywczych.
Potrzebujemy:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka utartego sera
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 2 kulki jałowca
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili
- sól, pieprz
Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą wraz z rozgniecionym czosnkiem. Najlepiej byłoby, gdyby nawet liść laurowy i kulki ziela i jałowca zostały sproszkowane w jakimś młynku.
Taką mieszanką przypraw nacieramy pokrojoną w plastry karkówkę i odstawiamy na min 1 godzinę.
Cebulę kroimy w półplasterki i układamy na dnie garnka. Na cebuli układamy plastry mięsa i zaczynamy wszystko lekko obsmażać. Obsmażone mięso zalewamy mleczkiem kokosowym.
W międzyczasie ziemniaki kroimy w plastry, a cukinię w grubą kostkę.
Na sam koniec dodajemy utarty ser, ja użyłam sera korycińskiego. Po rozpuszczeniu ser ładnie zagęści nam sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego