poniedziałek, lipca 10, 2017

Fenomenalne pesto z bobu

Fenomenalne pesto z bobu, które warto wypróbować właśnie teraz. Bób jest obecnie młody i pyszny, a i wariacji na jego temat co nie miara. W moim przepisie znajdziesz składniki, które idealnie ze sobą współgrają i tworzą na prawdę niesamowite wrażenie smakowe. Pyszny bób, genialna oliwa, wyrazisty ser długodojrzewający, którego smak wprost uwielbiam i nie jestem w stanie się mu oprzeć. Do tego prażony słonecznik, czosnek nadający charakteru, natka pietruszki - niezwykle bogata w żelazo, sok z cytryny, który przełamuje całość. Muszę Was jeszcze długo namawiać? :) Nie sądzę.


Potrzebujemy:

  • 200 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki utartego sera długodojrzewającego 9 miesięcy od Rotr
  • 4 łyżki uprażonego słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści natki pietruszki, razem z łodyżkami
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz 
Do naczynia, w którym będziemy blendować nasze pesto wkładamy obrany i ugotowany bób, bez łupinek, oliwę, utarty ser, prażony słonecznik, utarty ząbek czosnku, lekko posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, pieprz i sól. Blendujemy na prawie gładko, jak to w pesto ;)


Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti. Wody z gotowania makaronu nie wylewajcie, ponieważ przyda się do podlania makaronu podczas mieszania go z pesto. Woda taka ma w sobie dużo smaku, włosi jej nie marnują ;) Pamiętajcie także, że makaronu nie można przelewać pod bieżącą wodą, ponieważ nie dość, że traci cały smak, to traci także lepkość, która jest ważna przy sosach. 

Pesto wychodzi pokaźna ilość, zalewając jej górną powierzchnię oliwą możemy przetrzymywać je w lodówce kilka dni.



1 komentarz:

  1. Wow! Wygląda absolutnie FENOMENALNIE. Muszę spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger