niedziela, lipca 09, 2017

Prosta szarlotka z płatkami owsianymi

Chrupiąca szarlotka, której sekretem jest wykorzystanie płatków owsianych, te zawsze pozostaną chrupiące i nadadzą ciekawego efektu. 


Potrzebujemy: 
Ciasto:

  • 200 g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych, u mnie Targroch
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • cynamon

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, najlepiej częściowo przy użyciu noża, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z naszymi dłońmi. Ciasto kruche nie lubi ciepła naszych dłoni. Jeżeli na przykład zrobimy je w malakserze, nie musimy go nawet schładzać. 

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna z nich, czyli część ciasta na górę może być nieco mniejsza.

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grube półplasterki. Przyznam się Wam w tym miejscu, że tutaj należy wymieszać cynamon z jabłkami o czym zapomniałam i posypałam nim dopiero bezę, bo czym byłaby szarlotka bez cynamonu? :P

Większą część ciasta wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha to standardowa duża.
Na warstwie kruchego ciasta układamy jabłka w cynamonie. Im więcej jabłek uda nam się tam wcisnąć, tym lepiej.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch, dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż cukier się nam nie rozpuści. Na koniec dodajemy proszek kisielowy i ponownie mieszamy.

Białka wykładamy na warstwę jabłek, a na białka kolejną warstwę ciasta kruchego z płatkami owsianymi.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Możemy udekorować cukrem pudrem lub tak jak ja - sosem truskawkowym.

 


1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger