wtorek, sierpnia 22, 2017

Schab z warzywami z piekarnika

Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, które mimo swojego skomplikowanego opisu, wcale nie jest tak bardzo skomplikowane w rzeczywistości. W zasadzie taki zapiekany schab stanowić może już obiad całościowo. W zasadzie można go nazwać fit obiadem i tego się będę trzymać, ponieważ oprócz odrobiny oliwy nie dodaliśmy do niego żadnego tłuszczu, w przeciwieństwie do tradycyjnego schabowego, to ta wersja jest prze zdrowa! :)

Gotową potrawę możecie ozdobić świeżymi ziołami

Potrzebujemy:
  • 4 duże plastry schabu
  • 1 patison
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • oliwa z oliwek La Selva
  • sól, pieprz
Sos:
Schab rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. 
Patisona kroimy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne, a resztę ścieramy na cienkie plastry na mandolinie, następnie posypujemy solą, aby można było odsączyć z nich wodę.
Marchew i cebulę również ścieramy na cienkie plastry na mandolinie. Mandolina to taka tarka, która kroi cienkie i bardzo estetyczne plasterki, warto mieć ją w domu :)

W miseczce mieszamy trzepaczką jajka z koncentratem pomidorowym. mlekiem, posiekanym rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem.

Naczynie, w którym będziemy zapiekać nasz schab smarujemy oliwą. Na dnie układamy 1 cebulę startą na plastry, a na nią układamy 2 plastry schabu. Na schabie układamy 1 marchewkę i 1/2 patisona odsączonego z wody i fasolkę szparagową. Na te warstwy układamy kolejne 2 plastry schabu, na schabie ponownie 1 marchewka, patison i cebula. Całość zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger