czwartek, sierpnia 24, 2017

Dutch baby

Czas wakacji dobiega końca, za chwilę dzieci pójdą do szkoły i skończą się dzikie harce. ;) Pamiętajcie drodzy rodzice o śniadaniu dla Waszych pociech, bo gwarantuje ono przede wszystkim lepszą możliwość skupienia Waszego dziecka na zajęciach szkolnych, bo pełny brzuch to pełna głowa! :)


Potrzebujemy:

  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • cukier puder 
  • gruszki w syropie, u mnie marki Krokus
Mleko wraz z jajkiem i cukrami roztrzepujemy trzepaczką, następnie dosypujemy do naszej płynnej masy mąkę.
Piekarnik wraz z patelnią (średnica 18 cm), oczywiście taką, która może być stosowana w piekarnikach, rozgrzewamy do 220 stopni C.
Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, wyjmujemy patelnię, dodajemy na nią olej kokosowy i szybko wlewamy naszą naleśnikową masę.
Patelnię ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy nasz naleśnik około 15-20 minut. Musicie zerkać, żeby go nie przypalić. 

Po wyjęciu z piekarnika naleśnik po chwili ma prawo opaść, dlatego szybko posypujemy go cukrem pudrem, posypujemy owocami, w moim przypadku są to fantastyczne i jędrne gruszki z syropu pokrojone w kosteczkę. 

Gwarantuję, że Wasze dziecko będzie ukontentowane na milion %.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger