Zasada jest taka: kiedy coś robię w zestawieniu z multigrano z siemieniem lnianym to jest po prostu petarda! :) Wspaniale wzbogaca ono smak potrawy, a ponadto jest takim bardzo zdrowym akcentem, który góruje swoimi świetnymi właściwościami nad całością dania.
Schab z marchewką to pyszny i łatwy do przygotowania sos, który posmakuje każdemu mięsożercy.
Potrzebujemy:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 600 g schabu bez kości
- 500 ml wody
- szczypta oregano
- szczypta słodkiej czerwonej papryki
- szczypta pieprzu
- sól
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- Multigrano - mix ziaren z siemieniem lnianym Sonko
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy na nią cebule pokrojone w drobną kostkę i chwilę je podsmażamy. Po około 3 minutach dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i również chwilę przesmażamy.
Schab kroimy w cienkie 1 cm plastry i układamy je na smażonej cebuli. Całość przesmażamy po około 3 minut na każdą ze stron mięsa, często przesuwając je na patelni, żeby nasza cebula się nie spaliła.
Marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do schabu.
Zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy całość około 60 minut pod przykryciem. Najważniejsze jest to, żeby mięso było miękkie, wtedy możemy zająć się zagęszczeniem sosu. Mąkę rozrabiamy w minimalnej ilości wody i wlewamy ją do gorącego sosu, energicznie mieszając, aby nie porobiły się grudki. Po zagotowaniu sprawdzamy, czy aby nie należy jeszcze nieco doprawić całości. W razie potrzeby nie wahaj się, liczy się smak, który Tobie odpowiada! :)
Multigrano ugotuj wg wskazówek producenta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego