Moja kolejna propozycja na Halloween jest zapewne straszna dla pewnej grupy osób - także, jeżeli panicznie boicie się pająków - nie próbujcie. One naprawdę wyglądają dość realistycznie.
Jestem także przekonana i to sprawdziłam, że przygotowywanie takich pająków jest ogromną frajdą dla dzieciaków! Z podanych składników wyjdzie Wam pająk wielkości nieco większej niż dłoń dorosłego człowieka.
Przyznajcie sami: ulubiony dip i kabanoski, to jest dobry sposób na udany wieczór? Ja sądzę, że tak!
Potrzebujemy:
- 90 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 10 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 175 g mąki pszennej typ 00
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- 2 goździki
Do podania:
- ulubiony dip
- Kabanoski Maestro Henryk Kania
Drożdże rozrabiamy w wodzie z odrobiną cukru. Mieszankę tę odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy nasze drożdże zaczną pracować dodajemy do nich oliwę, mąkę i sól. Należy pamiętać, żeby sól nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami, bo bardzo prawdopodobne, że je tym samym "zabijecie".
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 kulki, jedną z nich na kolejne 2. Tym samym mamy 1 dużą i dwie mniejsze kulki. Z dużej robimy tylną część pająka, mniejszą doczepiamy z przodu - będzie to głowa pająka. Drugą z mniejszych kulek dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Każdą z nich rolujemy - to będą nogi pająka.
Nogi doczepiamy tak, aby wychodziły z miejsca łączenia głowy z odwłokiem.
Nasz pająk nie ma jeszcze oczu i buzi. Ostrym nożem nacinamy dość głęboko paszczę naszemu pająkowi, a w miejsce oczu wkładamy goździki.
Pająk musi się nieco napuszyć, żeby być dla naszych halloweenowych biesiadników smacznym kąskiem. Zostawiamy go w ciepełku na około 15 minut uprzednio smarując go pędzelkiem namoczonym w oliwie z oliwek.
Po tym czasie pieczemy go w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Pająk po upieczeniu musi ostygnąć.
W odwłoku wycinamy dziurkę, wydrążamy środek i do tak przygotowanego "naczynia" wlewamy ulubiony dip. Podajemy z kabanoskami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego