Tego szukasz?

22 paź 2017

Drożdżowy pająk

Moja kolejna propozycja na Halloween jest zapewne straszna dla pewnej grupy osób - także, jeżeli panicznie boicie się pająków - nie próbujcie. One naprawdę wyglądają dość realistycznie. 
Jestem także przekonana i to sprawdziłam, że przygotowywanie takich pająków jest ogromną frajdą dla dzieciaków! Z podanych składników wyjdzie Wam pająk wielkości nieco większej niż dłoń dorosłego człowieka. 
Przyznajcie sami: ulubiony dip i kabanoski, to jest dobry sposób na udany wieczór? Ja sądzę, że tak! 


Potrzebujemy:

  • 90 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175 g mąki pszennej typ 00 
Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek 
  • 2 goździki
Do podania:

Drożdże rozrabiamy w wodzie z odrobiną cukru. Mieszankę tę odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy nasze drożdże zaczną pracować dodajemy do nich oliwę, mąkę i sól. Należy pamiętać, żeby sól nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami, bo bardzo prawdopodobne, że je tym samym "zabijecie".
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 kulki, jedną z nich na kolejne 2. Tym samym mamy 1 dużą i dwie mniejsze kulki. Z dużej robimy tylną część pająka, mniejszą doczepiamy z przodu - będzie to głowa pająka. Drugą z mniejszych kulek dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Każdą z nich rolujemy - to będą nogi pająka.
Nogi doczepiamy tak, aby wychodziły z miejsca łączenia głowy z odwłokiem.
Nasz pająk nie ma jeszcze oczu i buzi. Ostrym nożem nacinamy dość głęboko paszczę naszemu pająkowi, a w miejsce oczu wkładamy goździki.

Pająk musi się nieco napuszyć, żeby być dla naszych halloweenowych biesiadników smacznym kąskiem. Zostawiamy go w ciepełku na około 15 minut uprzednio smarując go pędzelkiem namoczonym w oliwie z oliwek.

Po tym czasie pieczemy go w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Pająk po upieczeniu musi ostygnąć. 

W odwłoku wycinamy dziurkę, wydrążamy środek i do tak przygotowanego "naczynia" wlewamy ulubiony dip. Podajemy z kabanoskami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego