Deser z kaszy jaglanej jest u nas zawsze mile widziany. Ten przygotowywany na wodzie z dodatkiem migdałów i masła orzechowego zyskał wspaniały smak, mimo że nie został przygotowany na pełnotłustym mleku. Zblendowana kasza jaglana ma tak muślinową strukturę, że ciężko się jej oprzeć. Wypróbujcie.
Potrzebujemy:
- 1 garść obranych migdałów
- 1 łyżka masła orzechowego
- 150 g prażonej kaszy jaglanej Sonko
- 600 g wody
- szczypta soli
- 2 łyżki golden syrup
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ulubiona konfitura
Kaszę zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po czym odcedzamy na sicie i dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą w proporcji 1 część kaszy : 2 części wody.
Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Migdały mielimy, dodajemy masło orzechowe, szczyptę soli, olej kokosowy, golden syrup i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość blendujemy na gładko. Przekładamy do pucharków. Na górę od razu nakładamy ulubioną konfiturę.
Mmm, wygląda cudnie! :)
OdpowiedzUsuń