niedziela, lutego 11, 2018

Slowpresso i Orzechowo - czekoladowo - owsiane batony bez pieczenia

Co w życiu sprawia dużo przyjemności? 

Chwila spokoju + kawa i coś słodkiego. 


Przygotowałam orzechowo - czekoladowo - owsiane batony bez pieczenia, które sprawdzą się nie tylko jako chwila przyjemności. Mogą stanowić również pożywne zdrowe śniadanie.

Te przepyszne owsiane batoniki bez pieczenia przygotujecie w kilka chwil. Porcji owsianych batoników z czekoladą wyjdzie na kilka dni, także warto! Będziecie mieć zdrową słodką przekąskę na jakiś czas.

batoniki owsiane z czekoladą

A kawa.. kawa to rozkosz. Kawa parzona powoli, z miłością i pasją. Chwila oczekiwania w tym biegnącym jak pędziwiatr świecie. 

Najmniejszy ceramiczny "ekspres", który parzy doskonałą, głęboką w smaku i aromacie kawę to Slowpresso. Skąd pomysł? Slowpresso wymyślił ojciec, a zaprojektowała córka - Justyna Karamuz.

Slowpresso

batoniki fit

Slowpresso to ceramiczny ekspres do kawy składający się z 3 części: zbiornika na kawę, sitka i pokrywki. Do zaparzenia kawy potrzebujemy jeszcze papierowych filtrów oraz zmielonej kawy i wrzątku. Slowpresso zajmuje niewiele miejsca, sprawdza się doskonale w małych kuchniach. Stanowi także rewelacyjny element dekoracyjny każdej kuchni. Jest w neutralnym i naturalnym kolorze, dlatego pasuje do każdego rodzaju wystroju. 

filtry do slowpresso

Jesteście pasjonatami kawy? Jeżeli odpowiedź brzmi jak najbardziej pozytywnie, to musicie wypróbować slowpresso, bo najlepiej jest się przekonywać na własnych doświadczeniach. Teraz jest ku temu najlepsza okazja, najlepsza cena i początki pięknej polskiej historii przenia kawy! :)

parzenie kawy temperatura wody

Do przygotowania batonów owsianych potrzebujemy:
  • 1 szklanka roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 1 mały słoiczek masła orzechowego, u mnie mix crunchy
Do rondelka wlewamy olej kokosowy, wsypujemy cukier kokosowy i cukier waniliowy. Mieszamy i podgrzewamy na małej mocy, do momentu aż cukier będzie rozpuszczony.

Dosypujemy płatki owsiane. Gotujemy całość około 4 minuty ciągle mieszając.

Foremkę o wymiarach około 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy 2/3 płatków. Dociskamy do dna.

W drugim rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem orzechowym i przyprawami. 3/4 wylewamy na warstwę płatków owsianych i wyrównujemy. Na czekoladę wysypujemy resztę płatków owsianych i resztą czekolady z masłem orzechowym robimy niedbale kleksy na wierzchu.

Batoniki owsiane z czekoladą odstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Obecnie z powodzeniem możecie blaszkę przykrytą folią spożywczą umieścić na balkonie. Po tym czasie wyjmujemy nasze batony owsiane (jeszcze w postaci wielkiego batona) z foremki i kroimy na mniejsze kawałki. 

Orzechowo - czekoladowo - owsiane batony przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger