Chipsy krewetkowe skradły nasze serca.
Bardzo lubimy chrupiące przekąski. Chrupki te przypominają nam prażynki, ale zaręczam, nigdy kupione gotowe nie będą tak smaczne, jak takie zaraz po przygotowaniu! :)
Jak usmażyć chipsy krewetkowe? Jak usmażyć prażynki krewetkowe?
Odpowiedź znajdziecie poniżej. :) Co potrzebujemy?
- płytki szeroki garnek
- olej roślinny
- łyżka cedzakowa
- termometr kuchenny
- polecam chipsy krewetkowe z Kuchni Świata
- talerz z ręcznikiem papierowym do odsączenia
Zaczynamy od wlania około 3 cm warstwy oleju roślinnego do naszego szerokiego garnka.
Na garnek nakładamy termometr kuchenny i czekamy, aż olej rozgrzeje się do 180 stopni C.
W międzyczasie przygotowujemy talerz wyłożony dwiema warstwami ręcznika papierowego, a także niewielką ilość suchych sprasowanych chipsów krewetkowych. Pamiętajcie, żeby na olej wrzucić naprawdę niewielką ilość, bo bardzo mocno rosną podczas smażenia.
..i czekamy
Kiedy osiągniemy temperaturę 180 stopni, przykręcamy źródło ciepła i rozrzucamy równomiernie nasze chipsy po całej powierzchni oleju.
Po kilku sekundach chipsy krabowe zaczną magicznie rosnąć.
Należy zaraz po usmażeniu chipsów krewetkowych (usmażone są białe), wyjąć je z oleju przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka. Gotowe przenosimy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podajemy od razu, niczym nie doprawiamy, ponieważ są one doskonale doprawione.
Jak przechowywać prażynki krewetkowe? Słoiki, czy pudełka na żywność?
Chipsy krewetkowe przed usmażeniem zupełnie ich nie przypominają. Potrzebujemy ich naprawdę niewiele, aby przygotować solidną porcję. Zatem co zrobić z resztą jeszcze nieużytych prażynek? Można je pozostawić w oryginalnym opakowaniu, ale nie będzie ono już ani szczelne, ani dobre. Świetną metodą jest pakowanie tego typu produktów do słoików, następnie zakręceniu ich i napisaniu odpowiednich rzeczy na etykiecie.
A u mnie robią się beżowe, zrumienione. I nie mogę temu zapobiec.
OdpowiedzUsuńMoże masz zbyt wysoką temperaturę?
Usuń