Zawsze chciałam mieć w swoim ogrodzie rabarbar. Kiedyś mi się to nie udało, najpierw jeden raz, później drugi i udało się dopiero za 3 podejściem. Jak już się poszczęściło, to tak z przytupem! Sadzonki wyhodowane z nasion, rosną przepięknie, dzięki czemu wysiany rabarbar w tym roku mogę już zbierać i przygotowywać pyszności, takie jak to obłędne ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem, które przygotowuje się w bardzo szybki sposób. Do sera dodałam doskonałej w smaku konfitury ze sklepu Amus, dzięki czemu zwykły smak twarogu zmienił się w mus serowo - brzoskwiniowy.
Bardzo często robię taki zabieg. Do twarogu dodaję pyszną konfiturę. Całość blenduję i nadziewam na przykład drożdżówki. Puszyste drożdżówki z serem nie mają sobie równych. Konfitura sprawia, że nadzienie do bułek jest wspaniałe i już nigdy nie zrobię inaczej! :)
Ciasto jogurtowe jest jednym z najprostszych ciast, zarazem również jednym z najsmaczniejszych.
Bardzo często robię taki zabieg. Do twarogu dodaję pyszną konfiturę. Całość blenduję i nadziewam na przykład drożdżówki. Puszyste drożdżówki z serem nie mają sobie równych. Konfitura sprawia, że nadzienie do bułek jest wspaniałe i już nigdy nie zrobię inaczej! :)
Ciasto jogurtowe jest jednym z najprostszych ciast, zarazem również jednym z najsmaczniejszych.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 380 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jaja
- 120 g cukru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 250 ml oleju roślinnego
Mus serowo - brzoskwiniowy:
- 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka)
- 80 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 1/2 słoiczka konfitury brzoskwiniowej z kwiatem pomarańczy
Ponadto:
- 2-3 laski rabarbaru
Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy.
Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy twaróg i konfiturę. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok.
Rabarbar kroimy w romby pod skosem. Nie wymaga on obierania. Posłuży nam w końcowej fazie do posypania nim ciasta przed wejściem do piekarnika.
Nadszedł czas na szybkie przygotowanie ciasta, które zaraz po przyrządzeniu trzeba włożyć do pieczenia, bo nie lubi czekać. :)
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Blaszkę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon i sodę. W drugiej jaja, jogurt, olej i cukier. Do suchych składników wlewamy mokre i szybko mieszamy. Może być niezbyt dokładnie. Tak przygotowane ciasto wylewamy na foremkę, wykładamy na nie łyżką nasz ser i posypujemy pokrojonym rabarbarem. Wkładamy do piekarnika na 40 - 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego