Przepis na gofry
Gofry - danie dla małych i dużych
Przepisy na desery z truskawkami:
- Sernik na zimno z truskawkami
- Koktajl truskawkowy
- Ciasto czekoladowe z truskawkami
- Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami
- Tosty francuskie
Prosty przepis na gofry
Przejdźmy może do przepisu, który Was zachwyci, jak i nas zachwycił! :)
Gofry te nie są tak bardzo chrupiące, jak gofry chrupiące wykonane na bazie wody, ale są od nich dużo lżejsze, bardziej napowietrzone.
*Piszecie, że wychodzą wam chrupiące gofry! :) Te proste desery kocham za smak i chrupkość.
*Piszecie, że wychodzą wam chrupiące gofry! :) Te proste desery kocham za smak i chrupkość.
Gofry przepis:
Potrzebujemy:
- 125 g twarogu
- 2 jaja
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku od pieczenia
- szczypta soli
Gofry ciasto:
Ciasto na gofry przygotowujemy w następujący sposób: twaróg mieszamy z żółtkami. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, mleko, olej i traktujemy całość blenderem. Blender doskonale miksuje ciasto na gofry.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanego twarogu z mlekiem, cukrem, olejem i żółtkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z masą na gofry.
Smażymy na rozgrzanej gofrownicy. Wychodzą gofry jak z budki, a to moi Państwo po prostu gofry domowe, przygotowywane w domowym zaciszu. Czy to nie jest piękne?
Na gotowe gofry nakładamy serek waniliowy i perełki truskawkowe. Czyż to nie wspaniały deser na walentynki?
Gofry thermomix
Jak zrobić gofry w thermomixie?
Najpierw ubijamy białka, przekładamy do miseczki. Do naczynia wkładamy resztę składników i mieszamy zupełnie jak ciasto na naleśniki. Następnie łączymy z ubitymi białkami. Znakomity deser na szybko już prawie gotowy. Wystarczy upiec gofry w gofrownicy.
Podczas gdy zdarzy się sytuacja, kiedy masz nadmiar truskawek w domu, a wszystkim się zupełnie przejadły, masz kilka opcji. Możesz zrobić na przykład:
Co zrobić z nadmiarem truskawek?
Podczas gdy zdarzy się sytuacja, kiedy masz nadmiar truskawek w domu, a wszystkim się zupełnie przejadły, masz kilka opcji. Możesz zrobić na przykład:
a za mną od tak dawna chodzą gofry ;p
OdpowiedzUsuńWyszły pyyyszne. I chrupiące więc nie wiem od czego to zależy
OdpowiedzUsuńPyszne i chrupiące wyszły ,mąż nie mógł się najeść 😁😁
OdpowiedzUsuńPyszne ,chrupiące ,mąż zachwycony
OdpowiedzUsuńDrobna rada: aby gofry były bardziej chrupiące - nie mieszamy za długo składnkiów, nie otwieramy opiekacza w trakcie pieczenia i studzimy na kratce :-) A przepis obłędny :-)
OdpowiedzUsuńGofry od zawsze kojarzą mi się z wakacjami nad morzem.
OdpowiedzUsuńNaprawdę super!
OdpowiedzUsuń