piątek, września 07, 2018

Niewidzialne ciasto

Niewidzialne ciasto, które w głównej mierze składa się z owoców, czyli można pozwolić sobie na 2 kawałki, a nie jeden ;) Na jego nazwę główny wpływ ma to, że wizualnie to ciasto z jabłkami, a właściwie ciasto z jabłek i jeżyn. Mimo to trzymają się w zgrabnej formie babki ze względu na niewielką ilość dodatkowych składników, które je "skleiły" w jedną całość. Pikanterii dodaje tutaj polewa ze słodko kwaśnego lemoncurdu. Lemoncurd, do którego przylepiły się słodkie pianki marshmallow "zrobiłam" na skróty, słoik tego pysznego kremu nabyłam w sklepie Kuchnie Świata. 

ciasto z jabłkami

Potrzebujemy:
  • 6 jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki jeżyn lub malin
  • 1 słoik lemon curd, u mnie ze sklepu Kuchnie Świata
  • pianki waniliowe mini marshmallow, u mnie ze sklepu Kuchnie Świata


ciasto z jeżynami

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na czas przygotowania reszty ciasta.

Ciasto możecie upiec zarówno w formie do babki, jak i w keksówce. Forma do babki musi być jednak silikonowa, bo z innej nie wyjmiecie ciasta. Keksówkę łatwo wyłożyć papierem, więc bez problemu sprawdzi się każda.

Mąkę mieszamy z cukrami, solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia. Jaja mieszamy z olejem i mlekiem. Łączymy suche produkty z mokrymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy do plasterków jabłek i dokładnie, ale delikatnie ponownie mieszamy. 

Do blaszki nakładamy plasterki obtoczone w cieście. Najlepiej dłońmi, małymi porcjami. Po nałożeniu 2/3 naszej masy. Wsypujemy do blaszki jeżyny lub maliny. Przykrywamy resztą jabłek i polewamy tym co zostało w misce.

jabłecznik kcal

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w blaszce do pełnego ostygnięcia.

fit szarlotka

Ciasto ozdabiamy lekko podgrzanym lemon curdem i posypujemy piankami.

fit ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger