Niewidzialne ciasto, które w głównej mierze składa się z owoców, czyli można pozwolić sobie na 2 kawałki, a nie jeden ;) Na jego nazwę główny wpływ ma to, że wizualnie to ciasto z jabłkami, a właściwie ciasto z jabłek i jeżyn. Mimo to trzymają się w zgrabnej formie babki ze względu na niewielką ilość dodatkowych składników, które je "skleiły" w jedną całość. Pikanterii dodaje tutaj polewa ze słodko kwaśnego lemoncurdu. Lemoncurd, do którego przylepiły się słodkie pianki marshmallow "zrobiłam" na skróty, słoik tego pysznego kremu nabyłam w sklepie Kuchnie Świata.
Potrzebujemy:
- 6 jabłek
- sok z 1 cytryny
- 3 jaja
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki jeżyn lub malin
- 1 słoik lemon curd, u mnie ze sklepu Kuchnie Świata
- pianki waniliowe mini marshmallow, u mnie ze sklepu Kuchnie Świata
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na czas przygotowania reszty ciasta.
Ciasto możecie upiec zarówno w formie do babki, jak i w keksówce. Forma do babki musi być jednak silikonowa, bo z innej nie wyjmiecie ciasta. Keksówkę łatwo wyłożyć papierem, więc bez problemu sprawdzi się każda.
Mąkę mieszamy z cukrami, solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia. Jaja mieszamy z olejem i mlekiem. Łączymy suche produkty z mokrymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy do plasterków jabłek i dokładnie, ale delikatnie ponownie mieszamy.
Do blaszki nakładamy plasterki obtoczone w cieście. Najlepiej dłońmi, małymi porcjami. Po nałożeniu 2/3 naszej masy. Wsypujemy do blaszki jeżyny lub maliny. Przykrywamy resztą jabłek i polewamy tym co zostało w misce.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w blaszce do pełnego ostygnięcia.
Ciasto ozdabiamy lekko podgrzanym lemon curdem i posypujemy piankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego