czwartek, września 06, 2018

Wytrawne gofry z bruschettą

Śniadania nie muszą być nudne i oklepane. Równie dobrze z podanych składników moglibyśmy zjeść kanapki z kiełbaskami i pomidorem, ale zawsze istnieje opcja, żeby trochę zaszaleć i podać śniadanie, które zaskoczy każdego! :) Wytrawne gofry z bruschettą okazały się strzałem w 10! Jako podkład, zamiast grzanki, posłużyły mi gofry na słono z dodatkiem kiełbasek, a dokładniej - posłużyły mi do tego pyszne frankfurterki, cebula i parmezan, do tego przepyszne pomidory. Pomidory najlepiej smakują latem, wtedy wystarczy skropić je oliwą, dodać posiekane zioła, na przykład świetnym dodatkiem do pomidorów jest bazylia i mamy orzeźwiające i sycące śniadanie.

Frankfurterki to moje ulubione kiełbaski, mają w sobie tyle smaku, że biją na głowę swoją kiełbaskową rodzinę. 

gofry na słono przepis

Potrzebujemy:
Gofry:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g parmezanu
  • 100 g frankfurterek Henryk Kania
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 450 ml wody
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • sól, pieprz

Bruschetta:

  • 2 pomidory malinowe
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
chrupiące gofry


W misce mieszamy mąkę ze startym parmezanem, pokrojonymi w cienkie talarki frankfurterkami, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulką oraz solą i pieprzem.

Wodę mieszamy z żółtkami i olejem.

W suchym i czystym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę.

Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta i pieczemy do momentu aż zaczną się odrobinę rumienić.

Gotowe wyjmujemy na kratkę.

śniadanie do łóżka

W międzyczasie przygotowujemy naszą pomidorową lekką sałatkę, czyli bruschettę.

Pomidory obieramy ze skóry, jeżeli łatwo schodzi, w innym wypadku nie ma potrzeby jej obierania. Kroimy je w kostkę o wymiarach około 0,5 cm. Bazylię siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Polewamy je odrobiną oliwy, doprawiamy i mieszamy.

Podajemy na gorących gofrach.

śniadanie dla dzieci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger