Śniadania nie muszą być nudne i oklepane. Równie dobrze z podanych składników moglibyśmy zjeść kanapki z kiełbaskami i pomidorem, ale zawsze istnieje opcja, żeby trochę zaszaleć i podać śniadanie, które zaskoczy każdego! :) Wytrawne gofry z bruschettą okazały się strzałem w 10! Jako podkład, zamiast grzanki, posłużyły mi gofry na słono z dodatkiem kiełbasek, a dokładniej - posłużyły mi do tego pyszne frankfurterki, cebula i parmezan, do tego przepyszne pomidory. Pomidory najlepiej smakują latem, wtedy wystarczy skropić je oliwą, dodać posiekane zioła, na przykład świetnym dodatkiem do pomidorów jest bazylia i mamy orzeźwiające i sycące śniadanie.
Frankfurterki to moje ulubione kiełbaski, mają w sobie tyle smaku, że biją na głowę swoją kiełbaskową rodzinę.
Potrzebujemy:
Gofry:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g parmezanu
- 100 g frankfurterek Henryk Kania
- 1/2 czerwonej cebulki
- 450 ml wody
- 25 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja
- sól, pieprz
Bruschetta:
- 2 pomidory malinowe
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
W misce mieszamy mąkę ze startym parmezanem, pokrojonymi w cienkie talarki frankfurterkami, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulką oraz solą i pieprzem.
Wodę mieszamy z żółtkami i olejem.
W suchym i czystym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę.
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta i pieczemy do momentu aż zaczną się odrobinę rumienić.
Gotowe wyjmujemy na kratkę.
W międzyczasie przygotowujemy naszą pomidorową lekką sałatkę, czyli bruschettę.
Pomidory obieramy ze skóry, jeżeli łatwo schodzi, w innym wypadku nie ma potrzeby jej obierania. Kroimy je w kostkę o wymiarach około 0,5 cm. Bazylię siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Polewamy je odrobiną oliwy, doprawiamy i mieszamy.
Podajemy na gorących gofrach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego