- Jak zrobić domowe belriso, aby przypominało to ze sklepu?
- Jak przygotować domowe belriso?
- Jakiego ryżu użyć do przygotowania belriso?
Domowe belriso to "bułka z masłem"! Bardzo szybki deser bez pieczenia, bez ślęczenia godzinami nad kuchenką, z prostych składników, deser z niewielu składników. Deser, który smakuje wyśmienicie na zimno, choć na ciepło jest także świetny. Przyznaję, że jest tak pyszny, że ciężko nam wytrwać do momentu aż się schłodzi. :)
Domowe belriso - składniki:
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1 szklanka wody
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
- odrobina ekstraktu waniliowego
- konfitura malinowa (można użyć dowolnej ulubionej lub słodkiego sosu karmelowego, czy czekoladowego)
Jak ugotować ryż?
- Ryż jaśminowy zalewamy szklanką wody i gotujemy do momentu, aż wsiąknie całą wodę. Mój ulubiony garnek do gotowania ryżu to aluminiowy garnek z nieprzywierającą powłoką, dzięki któremu ryż wychodzi doskonale ugotowany i puszysty.
- W mleku rozprowadzamy cukier oraz proszek budyniowy.
- Ugotowany, gorący ryż zalewamy mlekiem z cukrem i proszkiem budyniowym.
- Teraz ciągle mieszając, zagotowujemy całość.
- Tak przygotowany ryż na mleku przykrywamy i odstawiamy na minimum 20 minut.
Najlepiej deser belriso schłodzić w lodówce, wtedy do złudzenia przypomina ten, który możemy kupić w sklepie.
Na schłodzony ryż z budyniem nakładamy kleks konfitury malinowej. Zamknij oczy i poczuj się jak w niebie! :)
Dodatek w postaci konfitury malinowej, możecie oczywiście wymienić na swój ulubiony dodatek. Na myśl przychodzą mi prażone jabłka, owoce w żelu, sos karmelowy, czy sos czekoladowy.
muszę koniecznie wypróbować, coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńW niedzielę próba dziękuję za przepis. Napiszę jak wnuczka oceniła deser zamiast ciasta
OdpowiedzUsuńRyż jest twardy
OdpowiedzUsuńJa mam taki sposób, ze 1 szklankę ryżu (oczywiście JAŚMINOWY NAJLEPSZY) zalewam 2 szklankami gorącej wody, dodaje szczyptę soli i kapkę oleju i gotuję na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając. Po 15 minutach ryz jest gotowy i odstawiam garnek z nim na bok. Pokrywki NIE zdejmuję. Faktycznie brakuje mu wówczas pełnej miękkości, ale potem po połączeniu z budyniem przyjmie jeszcze wilgoć budyniową ��
OdpowiedzUsuń