środa, stycznia 30, 2019

Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu

gotowane mięso z rosołu

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu?

O ile warzywa często mogą wylądować w sałatce, to z mięsem już bywa różnie. Wielu ludzi nie cierpi gotowanego mięsa, ja bardzo lubię, ale ja ogólnie lubię jeść, więc jestem mało statystyczna, jeżeli chodzi o miłość do gotowanego mięsa.

Przepisy na sałatki z rosołu:


U mnie w domu bardzo często robimy rosół z kurczaka. Używane są do tego zawsze garnki emaliowane. Rosół drobiowy charakteryzuje się tym, że delikatne mięso, jakim jest drób, wymaga sporego wkładu. Zazwyczaj jest to cały kurczak, którego wcześniej kroję na kawałki. W rosole znajduje się wówczas: cały korpus z kurczaka, ćwiartki z kurczaka, szyja z kurczaka, skrzydełka z kurczaka i pierś z kurczaka. Trochę tego jest i mimo tego, że gotowane mięso drobiowe jest smaczne i często dodaję je na talerze, nie udaje mi się całym tym mięsem obdzielić rodziny. Zostaje zwłaszcza pierś, na którą muszę zawsze obmyślać nowy plan.

Pierś z kurczaka to taka część drobiu, która gotowana nadaje się rewelacyjnie do przerobienia jej na coś pysznego, bo sama w sobie, umówmy się - szału ni ma. 

Mięso z rosołu idealnie nadaje się do dodania go do sałatki, ale można z niego przygotować również doskonałe kotlety z mięsa z rosołu, takie kotleciki drobiowe z przyjemnością zjedzą dzieci, nawet nie doszukując się, z czego zostały zrobione. 


Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu wymagają dobrego doprawienia oraz tłuszczyku, bo tłuszcz jako nośnik smaku doskonale je też nawilża, a przecież o to chodzi, żeby kotlety były soczyste i pełne smaku. Jeżeli chcecie, żeby kotlety drobiowe były dietetyczne, nie dodawajcie skórek, ale będą przez to bardziej suche. Zamiennikiem może być dodanie odrobiny gotowanej marchewki.

Składniki na kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu:


Potrzebujemy:
  • 350 g mięsa z rosołu (razem ze skórkami)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka dobrej przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • bułka tarta
  • masło klarowane
kotleciki drobiowerosół przepis

Przygotowanie kotletów:



Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem.

Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie można łatwo ulepić kotlety.
Z masy na kotlety z gotowanym mięsem powinno wyjść około 10 kotletów.

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu podałam z sałatką z buraczków, kukurydzy i cebulki oraz ryżem. Wyszło przepysznie! :)

co zrobić z mięsa z rosołu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger